HABER: ADEM ORHUN
Sanayinin ihtiyaç duyduğu teknik iş gücünün yetiştiği meslek liselerinde, elektronikten kimyaya, mobilyadan moda tasarımına onlarca alanda geleceğin aranan elemanları için birçok imkan bulunuyor. Meslek liselerindeki imkanların, günün şartlarına ve sektörlerin ihtiyaçlarına uygun şekilde sağlanması için de 'hamilik' projesi uygulanıyor. İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Meslek Komiteleri Üyelerinin hamilik yaptığı okullar; bir yandan mesleki öğretimde kullanılan makina ve teçhizat bakımından açıklarını daha kolay kapatırken, bu okulların şanslı öğrencileri akademik, sosyal ve spor alanında da birçok başarının öznesi oluyor.
FARKLI BİR OKUL
İTO'nun okul-sanayi işbirliği protokolü kapsamında desteklediği 54 okuldan biri olan Arnavutköy İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), hamilik kapsamında yeni bilgisayar laboratuvarına kavuştu. Bilişim teknolojileri, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı, elektrik-elektronik teknolojisi, grafik ve fotoğraf, kimya teknolojisi, muhasebe ve finansman, pazarlama ve perakende alanlarının olduğu okulun öğrencileri; ulusal çapta spor şampiyonalarında, robotik yarışmalarında ve Erasmus+ programlarında elde ettikleri başarılarla da dikkat çekiyor.
AKREDİTE OLDU
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları (Erasmus+) kapsamında önceki yıllarda 4 projeyi başarıyla yürüten okul, almaya hak kazandığı akreditasyon belgesi ile 2021-2027 dönemi için de Erasmus+ programında yer alacak. İbrahim Özaydın MTAL, bu akreditasyon kapsamında her yıl 30 öğrencisinin ve 10 öğretmeninin AB ülkelerindeki program uygulamalarına katılmasını garanti altına aldı. Öğrenciler geçtiğimiz yıllarda İspanya, Polonya, Yunanistan, Romanya, Portekiz ve Alanya'daki Erasmus+ hareketliliklerine katıldı.
AVRUPA'DA STAJ
Erasmus+ sayesinde öğrencilerin bazıları uzun dönem stajlarını da AB ülkelerinde yapma imkanına sahip oluyor. Bu kapsamda Bilişim Teknolojileri ile Grafik ve Fotoğraf bölümlerinden iki öğrenci, uzun dönem Avrupa stajlarını gerçekleştirmek üzere 90 günlüğüne İspanya'ya gitti.
Ayrıca Erasmus+ dahilinde 21 günlük staj projesi için 10 öğrenci ve 2 öğretmen, mayıs ayında İspanya'da bulundu.
Okulun, 'Globalleşen Piyasada Avrupa Stajı-3' Erasmus+ projesi dahilinde Kimya Teknolojisi alanı öğrencileri, İspanya'nın Asturias bölgesinde su analizlerinin yapıldığı bir işletmede staj yaptı.
Aynı proje kapsamında Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı öğrencileri de yine İspanya'da kamu kurumlarının elektrik tesisat ve onarım ihtiyaçlarını karşılayan bir işletmede staja başladı.
SEKTÖRLERE PROJE
Önceki hafta İbrahim Özaydın MTAL'i ziyaret eden ve Okul Müdürü Saadet Bektaş ile görüşen İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, Erasmus+ programı hakkında bilgi aldı. Okulun güneş enerjisi paneli ve yağmur suyu kullanımına yönelik projesini de dinleyen Salman, öğrencilerin okuldaki proje sergisini gezdi. Sergide dikkat çeken proje ve ürünlerden bazıları, gıda sektörü
için geliştirilen akıllı etiket, daha sağlıklı gıda boyası ve engelliler için sensörlü çözümler oldu.
ROBOT TAKIMI
Salman, okulun hamisi İTO Meclis Üyesi Mehmet Ali Işık ile birlikte IROBOT 7086 adlı robot takımıyla da bir araya gelerek, öğrencilerin ustalıkla yaptıkları robot gösterisini izledi. İbrahim Özaydın MTAL, geçen yıl Erasmus+ Ka 202 kapsamında dahil olduğu 'ROBO VET' projesinin Portekiz'de yapılan müfredat geliştirme çalışmalarında da yer almıştı. Bu çalışmalar 3D baskı ve robotlu uygulamaların ticari alanda kullanımına hazırlık olarak yapılıyor.