OKUL TARİHÇESİ
İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul'un ilçelerinden Arnavutköy'e bağlı Hadımköy bölgesinde, 1994 yılında kurulmuş bir meslek lisesidir. Önceleri Hadımköy Lisesi olarak hizmet veren okulumuz, hayırsever iş adamı merhum İbrahim Özaydın Beyefendinin hibeleri ile inşa edilen atölyeler sayesinde meslek lisesine dönüştürülmüştür. Hadımköy, İstanbul'un dışı sayılabilecek bir yerleşim yeri olmakla birlikte son 10 yıl içerisinde etrafında kurulan 3 büyük sanayi bölgesinin etkisiyle hızla şehirleşmeye çalışan ancak, sosyo-ekonomik olarak aynı ivmeyi yakalayamayan bir bölgedir.
Okulumuzda 7 farklı bölümde mesleki eğitim - öğretim devam etmektedir: Bilişim Teknolojileri, Elektrik - Elektronik Teknolojileri, Kimya Teknolojisi, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Muhasebe ve Finansman, Pazarlama ve Perakende, Grafik ve Fotoğraf. Bu alanlardan Bilişim Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojileri ve Kimya Teknolojisi alanlarında ayrıca teknik eğitim de uygulanmaktadır. Okulumuz bünyesinde toplam 41 şube ve 1080 öğrenci bulunmaktadır.
Bulunduğumuz bölge itibariyle, 3 büyük sanayi bölgesine komşu olan okulumuz, işletmeler ile yakın bir iş birliği içerisindedir. Öğrencilerimiz alan eğitimine başladıkları 9. sınıftan itibaren işletme ve fabrikalara düzenlenen teknik gezilere katılmakta, son sınıfta ise Beceri Eğitimi kapsamında stajlarını tamamlayarak mesleki hazırbulunuşluklarını geliştirmektedir. Bu yıl her alanda çeşitli işletmelerle yaptığımız 11 protokol ile, öğrencilerimizin mezuniyet sonrası istihdam oranının yükseltilmesi hedeflenmektedir.
Öğrencilerimiz 4 yılın sonunda meslekleri ile ilgili beceri sınavına tabi tutulmakta, değerlendirmeler ise ulusal standartlara (sorular Mesleki Yeterlilikler Kurulu kriterlerine uygun seçilmektedir) uygun yapılmaktadır. Ayrıca bu sınavlarda, ilgili alanlarda sanayide / işletmelerde çalışan uzmanlar da komisyona dahil olmakta ve sınavın geçerliliği arttırılmaktadır. Okulumuz işletmelerle ilişkilerini sürekli olarak güncel tutmaktadır. Bu kapsamda, bölgemizde bulunan işletmelerde düzenli olarak yapılandırılmış görüşmeler yoluyla ihtiyaç tespiti yapılmakta ve çıktılar göz önünde bulundurularak müfredat zenginleştirilmektedir.
Okulumuzun Erasmus+ projelerinde akredite bir kurum olması sebebiyle, öğrencilerimizin 2021-2027 yılları arasında her yıl en az 30 öğrenci ve 10 öğretmenimizin staj ve işbaşı gözlem hareketliliklerine dahil edilmesi, personel ve öğrenci niteliğinin kümülatif olarak artmasını sağlamaktadır. Halihazırda yürütülen 6 proje ve bünyesinde bulunan Erasmus Öğrenci Kulübü ile okulumuz, "akredite kurum" iklimine bürünmüş lokomatif bir kurumdur.
Okulumuzun markalarından robot takımı IoRobot, FRC, VeX, TeknoFEST ve MEB Robot Yarışmalarında başarıyla boy göstermekte, ulusal ve uluslararası her turnuvadan derece ve ödülle dönmektedir. 2021 – 2022 Eğitim – öğretim yılında katıldığı MEB Robot Yarışmalarında 3.lük, TeknoFEST'te Uçan Araba Lise Kategorisinde 3.lük ve "En Özgün Yazılım Ödülü", FRC Bosphorus Regional'da "Kalite Ödülü", FRC Pendik Off-Season'da "Endüstriyel Tasarım Ödülü", FRC İzmir Off-Season'da "Kalite Ödülü", Vex Robotics İstanbul Turnuvasında "Jüri Özel Ödülü" almıştır. Öğrencilerimizin teknik ve iletişim becerilerinin gelişmesinde ve STEM eğitiminin yaygınlaştırasında büyük fayda sağlayan robot takımlarımız, 2023 yılında da etkinliklerine devam edecektir.